Zde vám chci nabídnout několik vyzkoušených receptů.
1. Jednoduché medové perníčky ( můj úplně první recept)
28 dkg hladké mouky
18 dkg cukru moučka
1 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mlété skořice
2 celá vejce
Těsto řádně vypracujeme na vále a necháme min 2 hod. odpočinout. Poté vyvalujeme, vykrajujeme , potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 150°C. Dobu hlídáme podle tloušťky vykrájených tvarů.
POLEVA : 15 dkg cukru moučka, 1 bílek, solamyl, citronová šťáva
Cukr třikrát přesejeme přes jemné sítko a třeme ručně s bílkem asi 20 min. Během tření přidáme asi 1 lžičku solamylu a konečnou hustotu upravíme popřípadě citronovou šťávou.
Perníčky zdobíme připravenou polevou,kterou si dáme do mikrotenového sáčku a ustřihneme růžek dle potřeby.Před zdobením necháme perníčky 2-3 dny vydýchat, aby poleva neopadávala.
2. Medové perníčky
0,5 kg hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
2 lžičky jedlé sody
- vše nasucho smíchat v míse
20 dkg cukru
1/8 l vody
25 dkg medu
- cukr,vodu a med necháme přejít varem
do vychladlé směsi vmícháme 1 vejce a tekutou směsí zaděláme sypkou směs v míse ve vláčné těsto, které necháme min. 5 hod. zrát v chladu.
Další postup jako v receptu č.1